Stvarni troškovi pri kupoprodaji nekretnine

Stvarni troškovi pri kupoprodaji nekretnine

Postupak prodaje nekretnine danas je dosta jednostavan i brz proces, naravno ako ste prethodno provjerili svu dokumentaciju i sigurni ste da imate sve što Vam je potrebno za zaključenje kupoprodaje. Većina dolje navedenih usluga uključena je u cijenu usluge naše agencije. 

 

Kupci koji kupuju nekretninu samostalno odnosno bez posredovanja agencije, obično se obraćaju odvjetnicima koji u njihovo ime vode postupak kupoprodaje, u što ulazi i sastav kupoprodajnog ugovora. Cijene odvjetničkih usluga na tržištu dosta se razlikuju od odvjetnika do odvjetnika te je preporučljivo prije svega zatražiti ponudu ali i provjeriti u kojim sve koracima odvjetnik nastupa u vaše ime a što morate obaviti samostalno.

 

Nakon sastava, kupoprodajni se ugovor ovjerava pred javnim bilježnikom, a  trošak ovjere obično je na teret kupca. Kod javnog bilježnika plaćate ovjeru potpisa kao i izdavanje dodatnih primjeraka ugovora. 

Javni bilježnik u Vaše ime također može izvršiti upis prava vlasništva u zemljišne knjige elektronskom putem a ova usluga stoji oko 600 kn uključujući pristojbe i takse. U slučaju da vaš postupak vodi agencija, i taj dio će vaš agent obaviti za vas. 

 

Na kraju, po samom zaključenju ugovora, isti se prosljeđuje nadležnom uredu porezne uprave koji vrši obračun poreza na nekretnine a koji ćete platiti u iznosu od 3% na tržišnu vrijednost kupljene nekretnine. 

Ako ste stranac ili ste rezident u nekoj drugoj zemlji, trebati će Vam i ovjereni prijevod kupoprodajnog ugovora za prijavu kupoprodaje nekretnine u  vašoj zemlji rezidentnosti, za vaše računovodstvo ili druge urede. Cijene ovjerenih prijevoda u Hrvatskoj prema Pravilniku o sudskim tumačima kreću se od 150 do 195 kn po kartici a jedna prevoditeljska kartica iznosi 1500 znakova s razmacima. Usluge prijevoda i ovjera istih za naše klijente uključena je u cijenu usluge.

 

I  na kraju, razmislite i o tome da ćete nakon kupnje nekretnine morati izvršiti prijenos ugovora vezanih za kupljenu nekretninu (struja, voda, čistoća i ostale komunalne usluge) što također možemo izvršiti u vaše ime.